26 Mac, 2012

Jika kamu jujur, Allah akan membuktikan kejujuranmu!”
Suatu ketika, seorang Arab Badwi datang kepada Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam, beliau beriman dan kemudian mengikut Baginda berhijrah ke Madinah. Di dalam satu peperangan, Baginda memperolehi rampasan harta seorang wanita lalu diberikan kepada Arab Badwi itu.
“Apa ini?” tanya lelaki itu.
“Aku membahagikannya untukmu,” jawab Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam.
“Bukan untuk ini aku mengikutmu. Apa yang aku inginkan adalah sekiranya aku menjadi sasaran anak panah ke sini – sambil menunjukkan lehernya – lalu aku mati dan masuk Syurga!” jawab lelaki itu.
“Jika kamu jujur, Allah akan membuktikan kejujuranmu!” balas Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam.
Di dalam satu peperangan yang lain, lelaki itu terbunuh.
Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam memeriksanya dan mendapati lelaki itu terbunuh kerana terkena anak panah di tempat yang ditunjuk itu.
“Apakah ini dia orangnya?” tanya Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam.
“Benar,” jawab para sahabat yang lain.
“Jika kamu benar-benar jujur, Allah akan membuktikan kejujuranmu,” Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam berbicara terhadap lelaki itu.
Lalu Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam mengkafan lelaki itu dengan jubahnya, meletakkannya, dan mengerjakan solat ke atas jenazah lelaki itu dan Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam bersabda, “Ya Allah, hamba-Mu ini keluar untuk berhijrah di jalan-Mu lalu dia terbunuh sebagai syahid dan aku menjadi saksi ke atasnya”
Kisah yang dirakamkan dalam riwayat oleh an-Nasa’ie dengan isnad yang sahih.
Semoga kita dapat mengambil manfaat daripada kisah ini.

Dipetik dari : www.saifulislam.com

0 comments:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
 
Share