21 Julai, 2010

Syaikh Ikrimah: Ramai Orang Yahudi dan Kristian Masuk Islam di Jerusalem
Jumlah orang yang masuk Islam di kota Jerusalem semakin meningkat, baru-baru ini sudah 18 orang Kristian dan Yahudi menyatakan diri masuk Islam, sejak dibukanya pintu dialog oleh para ulama Muslim dan da'i di kota itu, mereka (para ulama dan da'i) memberikan penjelasan tentang dan memberikan advokasi, terutama di kalangan pelawat, para pengunjung dan di kalangan umat Kristian dan Yahudi yang tinggal di sana.

Pimpinan ulama Muslim dan pengkhutbah di Jerusalem, Syaikh Ikrimah Sabri ( gambar ) mengatakan: "Isu-isu pengumuman masuk Islamnya umat kristian ataupun yahudi datang dari negara yang berbeza dan umur yang berbeza, lelaki dan perempuan, mereka awalnya datang ke Jerusalem untuk tujuan belajar Islam, sementara beberapa orang lain datang dalam rangka urusan bisnes atau pelancongan," seperti dilaporkan laman Aljazeera.
Keempat orang Yahudi Israel tahun lalu menyatakan diri masuk Islam, dan mereka tinggal di Jerusalem, termasuk Daniel Hornstein, yang lahir di Israel.

Menurut data dari badan rasmi, di antara mereka yang baru masuk Islam ada lima orang Inggeris, dan dua orang Amerika, " kata Syaikh Ikrimah Sabri. "Mereka masuk Islam setelah mengetahui tentang Islam melalui pusat-pusat Islam di negara mereka.
Dan tercatat beberapa orang berbangsa asing, terdiri dari warga Perancis, Jerman, Rusia, Scotland dan satu lagi seorang Kristian Palestin yang menyatakan diri masuk Islam.
Menurut Syaikh Ikrimah, bahawa berdasarkan aturan, para pejabat Amerika menginginkan warganya tidak dipaksa untuk masuk Islam, dan mereka harus ditawarkan penjelasan secara rinci tentang prinsip-prinsip umum Islam, dan kemudian memberikan kepada mereka buletin agama untuk menambah wawasan serta kesedaran mereka.
Umat Kristian dan yahudi yang ingin masuk Islam akan diberi penjelasan tentang makna syahadat sebelum mereka mengucapkan hal itu, dan setelah mereka bersedia, baru kemudian mereka diminta untuk mengucapkannya, dan memberikan sertifikat yang menunjukkan bahwa mereka telah masuk Islam.(fq/islamtoday)

0 comments:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
 
Share