22 Mei, 2010

Jerat maut Facebook
Kepada pengguna facebook, anda hendaklah berfikir banyak kali untuk memuat naik gambar anda di facebook. berita ini diharap dapat dijadikan iktibar kepada sesiapa yang gemar masukkan gambar peribadi tanpa tujuan. Walaupun negara kita aman daripada jenayah berbanding Barat tapi ambillah langkah berjaga-jaga. Bak kata pepatah Arab"mencegah lebih baik daripada merawat". fikir-fikirkan.....abuaqil Adnan
-----------------

SYDNEY: Polis Australia memberi amaran kepada remaja supaya tidak menyiarkan gambar mereka di laman sosial seperti Facebook selepas seorang gadis didakwa dibunuh rakan Internet.
“Golongan muda perlu pastikan hanya mereka yang benar-benar dikenali boleh melihat profil dan gambar mereka.

“Tiada sebab kenapa mereka perlu siar gambar mereka di Intertet,” kata Superintendan Polis Queensland, Peter Crawford.


Menurutnya, masalah bukan hanya kerana gambar yang disiar itu.

“Hakikatnya, jika kita sedia menyiarkan gambar itu, pastinya kita juga akan memberikan pelbagai maklumat peribadi.” Amaran itu dibuat selepas seorang lelaki Sydney didakwa mewujudkan identiti palsu di Facebook dan menggunakannya untuk memperdaya dan membunuh Nona Belomesoff, 18, di sebuah lokasi terpencil di pinggir bandar itu.

Gambar Nona yang diambil daripada laman sosialnya kini memenuhi akhbar Australia menyebabkan polis New South Wales memberi amaran terlalu banyak maklumat peribadi kini mudah diperoleh di Internet.

“Jangan siar gambar di Facebook. Hanya benarkan rakan sahaja melihat gambar anda.

“Layan setiap kenalan baru dengan berhati-hati,” kata Superintendan Jabatan Jenayah Komputer New South Wales, John Kerlatec.

Crawford yang bertanggungjawab menyiasat jenayah dan menjaga keselamatan remaja berkata, golongan muda berdepan risiko dengan menyiarkan profil yang boleh dilihat semua pihak.
“Kami berdepan penjenayah yang mengambil maklumat dan melawat kawasan yang dikunjungi remaja menjadi sasaran mereka, termasuk sekolah.

“Hakikatnya, jangan ambil mudah dan percaya identiti kenalan baru seperti yang mereka katakan,” katanya lagi.

Amaran itu dibuat selepas Facebook dikritik di Amerika Syarikat dan Eropah kerana membenarkan maklumat pengguna digunakan rakan korporatnya. - AFP

Sumber 

1 comments:

naniE berkata...

oh betul,la..saya ada juga terbaca entry yg seorang gadis mati dibunuh sbb terlalu memberi detail di facebooknya..

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
 
Share