22 Mei, 2010

Bersabarlah Kerana Dosa Anda DihapuskanAdakah anda pernah ditimpa demam, pening, batuk, selsema, cedera anggota badan dan sebagainya? Kita  sebagai insan sememangnya  tidak dapat lari daripada berdepan dengan masalah kesihatan. Akan ada kadang-kadang kita ditimpa demam, batuk, selesema atau sebagainya disebabkan faktor cuaca, tekanan, keletihan, persekitaran dan lain-lain lagi.

Namun agama kita kita tidak menjadikan semua penyakit itu sebagai perkara yang sia-sia. Orang mukmin yang bersabar dan reda dengan musibah tersebut akan mendapat ganjaran pahala. begitu indahnya agama ini. sakit demam pun mempunyai kebaikan untuk penganutnya.


 Setiap perkara yang menimpa seseorang berupa sakit, kesulitan, kesusahan, kesedihan atau keletihan, bahkan duri yang menusuk sekalipun, maka semua itu adalah penebus dosa.Kemudian jika dia bersabar dan mengharap pahala maka di samping mendapat penghapusan dosa dia juga mendapatkan pahala atas kesabarannya dalam menghadapi musibah yang menimpanya. Maka musibah-musibah itu merupakan penebus dosa bagi seorang yang beriman, hal ini berdasarkan firman Allah Ta’ala :

Dan apa saja musibah yang menimpa kamu maka adalah disebabkan oleh perbuatan tanganmu sendiri, dan Allah memaafkan sebagian besar (dari kesalahan-kesalahanmu).

Apabila berlaku sesuatu musibah  disebabkan  tangan-tangan kita, maka ini menunjukan bahwasanya musibah itu penghapus dan penebus dosa yang kita lakukan di masa lalu. Demikian juga Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam telah bersabda :

Tidaklah seorang mukmin tertimpa kelelahan, sakit, kesulitan, kesedihan, kegundahan, dan gangguan, bahkan duri yang menusuknya sekalipun, kecuali Allah akan menghapuskan dosanya kerana musibah itu.(Imam al-Bukhari )

Kita hendaklah reda dan bersabar bila diuji dengan sakit, demam, letih dan sebagainya. Anggaplah itu semua penghapus dosa-dosa yang telah kita lakukan saban waktu. Bersabarlah, jangan merungut dan tidak berpuas hati dengan ujian Allah SWT. Semoga Allah merahmati kita semua.

0 comments:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
 
Share