29 Disember, 2009

Kisah Muktabar : Cara Halal Atau Haram
 
BISMILLAH...

Kisah kali ini ialah cara untuk memperolehi sesuatu dengan cara yang halal atau haram . Allah memberi pilihan kepada kita untuk membuat pilihan. Semoga kisah ini dapat diambil pengajaran.
Pada suatu hari Saiyidina Ali ra masuk ke masjid kufah untuk solat sunat dhuha. didapatinya terdapat seorang anak muda di depan pintu masjid. Saidina Ali berkata :” wahai anak muda , jagalah himarku sehingga aku selesai solat”. dan dihatinya terlintas untuk memberi satu dirham kepada anak muda tersebut.Ketika beliau sedang solat, anak muda itu mengambil tali kekang himar itu untuk dijual dipasar. apabila Saidina Ali keluar masjid didapati himarnya tiada tali kekang. maka disuruhnya seseorang pergi ke pasar mencari anak muda tersebut. kata Ali : "pergilah ke pasar, mungkin dia sedang menjual tali kekang di sana".
 Orang itupun pergi ke pasar dan mendapati anak muda tersebut sedang menawarkan tali kekang itu. orang utusan Ali pun membelinya dengan satu dirham dan dibawa pulang dah diserahkan kepada Ali. 

Kata Saidina Ali: “Subhanallah, saya sudah berniat untuk memberi satu dirham yang halal kepadanya, namun Allah tidak suka kecuali memberi satu dirham yang haram kepadanya.
sumber : La Tahzan
WALLAHU TA’ALA A’LAM
0 comments:

Catat Komen

Related Posts with Thumbnails
 
Share