13 April, 2012

Tukar Makan Roti Putih Kepada Roti Gandum Penuh




Putih berseri tapi tanpa nutrien
AbuAqil aka AbuSakeena

Posting kali ini saya ingin berkongsi amalan dan ilmu mengenai pemakanan yang lebih sihat. Sebelum ini saya dan keluarga memakan roti putih iaitu roti [ roti yang berwarna putih] yang dimakan oleh kebanyakan kita sama ada berjenama terkenal seperti gardenia, High 5 atau keluaran tempatan. Namun setelah saya menimba ilmu mengenai penjagaan kesihatan melalui pemakanan didapati roti putih sebenarnya boleh membahayakan kesihatan.

Terdapat banyak kajian terbaru yang diterbitkan di dalam jurnal-jurnal perubatan membuktikan bahawa pemakanan roti putih secara banyak atau berterusan boleh mendatangkan kanser. 

Satu kajian mendapati individu yang memakan roti pound putih sebanyak 5 keping sehari mempunyai risiko dua kali ganda mendapat kanser buah pinggang dari individu yang hanya memakan sekeping roti. Kajian ini dilakukan untuk melihat sejauh mana kaitan antara gaya hidup dan penyakit. 

Kenapa pengidap penyakit kencing manis dilarang memakan roti putih?

Pemakanan roti putih yang banyak menyebabkan tubuh kita menghasilkan gula yang banyak di dalam darah (ia dipanggil makanan indeks glikemik yang tinggi). Untuk menangani masalah ini, tubuh secara automatik akan menghasilkan hormon insulin yang banyak untuk meneutralkan gula di dalam darah.  Hasilnya proses perubahan biokimia ini mendatangkan kesan yang memudahkan penghasilan sel-sel kanser di dalam tubuh.


Ada banyak lagi kajian yang menunjukan makanan indeks glikamik tinggi (High Glycaemic Index Food - GI) mempunyai kaitan yang rapat dengan kanser. Ia sudah diterbitkan dalam beberapa jurnal antarabangsa seperti International Journal of Cancer. 

Berdasarkan maklumat daripada majalah i-sihat. Antara sebab roti putih mesti dihindari ialah :

1. Semasa proses pembuatan roti putih terdapatnya proses penyulingan – roti putih diperbuat daripada tepung putih halus daripada butiran tepung gandum. Ia melalui proses penyulingan sebelum diPUTIHkan dengan agen peluntur kimia yang mengandungi klorin. Setelah itu, tepung akan dikeringkan pada suhu yang tinggi sebelum “gluten” sejenis bahan ditambah untuk menghasilkan lebih udara dalam roti.

Impak daripada hasil campuran bahan kimia ini sebenarnya akan memudaratkan tubuh. Metabolisme badan terganggu kerana ketiadaan serat dalam roti yang hilang ketika proses penyulingan. Serat sangat diperlukan tubuh badan untuk melancarkan proses pencernaan, mengawal berat badan, mencegah risiko sakit jantung, kanser dan diabetis.

2. Kandungan karbohidratnya yang tinggi tidak mampu membantu kita untuk mencapai berat badan yang diimpikan. Kecekapan sistem pencernaan akan semakin berkurangan dan ini menyebabkan lemak-lemak terkumpul. [ ternyata ia tidak baik untuk mereka yang mengamalkan diet]

3. Kekurangan khasiat dalam roti putih akan menyumbang kepada penyakit Osteoatritis atau tulang rapuh. Keadaan ini selalunya akan berlaku pada tulang belakang, pergelangan tangan dan pinggul yang berubah menjadi semakin nipis, lemah dan mudah retak.

Roti Altenatif

Sebagai pilihan, makanlah roti gandum penuh (wholemeal bread) yang berwarna perang dan tidak menggunakan tepung putih yang telah melalui berbagai proses "pembersihan" atau "pengurangan nutrien" yang dipanggil "refine" atau "bleach.



Antara kelebihan roti ini ialah kaya dengan vitamin B kompleks, roti gandum yang dihasilkan daripada bijian penuh (whole grain) yang belum diproses juga kaya dengan serat, vitamin E, zat besi, zink, asid folat dan anti oksidan.



Kandungan karbohidrat kompleks di dalam roti mampu memberikan rasa kenyang yang lebih lama. Amat sesuai kepada mereka yang mengamalkan diet sihat. Roti gandum penuh ini juga dianggap salah satu 'superfood' yang mesti dimanfaatkan untuk kesihatan.
roti gandum penuh keluaran High 5

Roti gandum penuh ini juga dikeluarkan oleh Gardenia dan High 5 dan boleh didapati di pasaraya. Harganya lebih mahal daripada roti putih. Biarkan mahal sedikit asalkan kita dan keluarga tidak berdepan dengan musibah penyakit kronik satu hari nanti.
Keluaran Gardenia

Roti ini agak kasar dan berwarna perang. Mungkin mula-mula pengambilan roti ini rasa tidak sedap dan sukar ditelan.  Kanak-kanak sukar untuk memakannya kerana dah biasa makan roti putih yang lembut dan ‘berseri’ dengan zero nutrien. Jangan fikirkan sedap no 1. Ubah kepada sihat sebagai keutamaan.

Namun demikian diingatkan bahawa kandungan roti gandum penuh ini tidak dijamin 100% baik dan tulen kerana semua makanan yang diproses tidak dapat dielakkan daripada dicampur dengan bahan kimia atau pengawet. Tetapi roti ini dijamin bukan roti yang telah ‘DIKLOROKKAN’ sehingga menjadi putih. Wallahu A’lam.

Rujukan :
Majalah i-sihat
Blog secret medicines
Blog Muslim comsumer

7 comments:

Tanpa Nama berkata...

Betul ke nii ??

Tanpa Nama berkata...

sy da bhenti mkn roti putih, sy mkn roti gandum penuh je. patut la slalu tgk mat saleh ske mkn roti gandum penuh je. bila da biasa mkn roti gandum ori ni rasa sedap jugak. hehe

Tanpa Nama berkata...

Baru 3 hari start makan roti gandum ni...hahahaiii

Ashira berkata...

Di kedai2 juga lebih banyak dijual roti putih kerana katanya permintaan roti putih adalah lebih tinggi. Ramai yang tidak tahu kebaikan roti serat

Ashira berkata...

Di kedai2 juga lebih banyak dijual roti putih kerana katanya permintaan roti putih adalah lebih tinggi. Ramai yang tidak tahu kebaikan roti serat

Hasnim Othman berkata...

Betul tu. Roti putih sama seperti tepung zero khasiat. Tepung kaya gluten yg menyerap mineral Dan vitamin daripada badan serta tidak memberikan apa manfaat dari pengambilannya.

Hasnim Othman berkata...

Betul tu. Roti putih sama seperti tepung zero khasiat. Tepung kaya gluten yg menyerap mineral Dan vitamin daripada badan serta tidak memberikan apa manfaat dari pengambilannya.

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
 
Share