12 April, 2012

Teh Hijau : Minuman Terbaik Untuk Kesihatan




AbuAqil aka AbuSakeena

Apakah minuman harian anda? Teh tarik, kopi O, Nescafe, Milo? Semua minuman tersebut bukan minuman untuk kesihatan. Lebih-lebih lagi minuman yang dicampur dengan susu pekat manis.

Saya nasihatkan agar anda menghindari minuman yang dicampur dengan susu tersebut seperti teh tarik, nescafe susu dan sebagainya kerana susu pekat manis mengandungi lemak tepu yang tinggi daripada minyak kelapa sawit yang boleh meningkatkan risiko salur darah tersumbat. Lebih selamat order yang ‘O’.

Tahukah anda Penduduk dunia yang paling panjang umur ditemui berada di pulau Okinawa, Jepun. Di Okinawa, didapati 28.6 per 100,000 penduduknya berusia melebihi usia 100 tahun. Lebih ajaib amat jarang penduduknya dijangkiti penyakit kanser, sakit jantung dan  Alzheimer. Apakah rahsia mereka? Jawapannya : Antara minuman asasi mereka di panggil ‘ocha’. Apa ‘bende’ tu? Itulah TEH HIJAU. [ topik penduduk Okinawa akan dibincangkan dalam entri lain nanti]


Oshi Oshukima berumur 101 yang masih mampu berkebun
Kali ini saya ingin berkongsi minuman yang sangat baik bagi kesihatan yang dianugerahkan oleh Allah untuk kita terus menikmati kesihatan yang sempurna seterusnya dapat beribadat kepadaNya dengan selesa dan sempurna.

Pernahkah anda mendengar minuman teh hijau? Allah meletakkan banyak khasiat di dalam minuman ini. Minuman ini terkenal dengan ketinggian anti-oksidan yang kiatkan dengan anti-penuaan atau awet muda. Setelah saya mencari dan membuat research melalui internet banyak didapati kebaikan teh hijau dan ia diiktiraf sebagai minuman kesihatan yang terbaik. Antara kebaikan teh hijau ialah :

  1. Mampu menurunkan berat badan. Satu penyelidikan yang dibuat oleh International Journal Of Obesity telah menyimpulkan bahawa estrak teh hijau boleh meningkatkan pembakaran kalori dan lemak yang diperlukan untuk menurunkan berat badan.Estrak teh hijau meningkatkan termogenesis,pembentukan panas tubuh hasil daripada pencernaan normal,penyerapan dan metabolisme makanan.
2      Menurunkan tahap gula dalam darah. Dr Minowada dari University Kyoto telah mendapati pengambilan teh hijau boleh menurunkan gula dalam tekanan darah. Ini baik bagi pesakit diabetes.

3      Mencegah kanser. Sejak 20 tahun lalu telah di lakukan kajian terhadap teh hijau ni dan kesannya terhadap kanser melalui percubaan terhadap haiwan. Sejak itulah pengambilan teh hijau ni makin di percayai dapat mengurangkan risiko terkena penyakit kanser. 
4      Membantu mengurangi kadar kolesterol jahat (LDL). Peneliti dari China, Xin-Xin Zheng dan pasukannya dari Peking Union Medical College, Beijing, China melakukan kajian dan penelitian mengenai teh hijau. Perkara ini boleh menjelaskan mengapa kebiasaan meminum teh hijau berkaitan dengan penurunan risiko penyakit jantung.
5      Mencegah osteoporosis. Penyelidik di Hongkong mendapati bahawa teh hijau bermanfaat bagi tulang, sebagai pencegah dan mengubati osteoporosis serta penyakit tulang yang lain.
6      Mempertingkatkan sistem immun (ketahanan tubuh). Kepekatan Polyphenols dan Flavenoids teh hijau yang tinggi boleh membantu kesihatan sistem imun tubuh. Menurut kajian di Jepun berkumur dengan teh hijau dapat meningkatkan kekebalan dan terhindar dari influenza dan flu. Penelitian di Harvard University juga menujukkan bahawa bahan kimia teh hijau dapat merangsang sel gammadelta T. yang membantu sistem immun terhadap bakteria dan virus.
7      Mencegah keracunan makanan. Disebabkan teh hijau dikenal sebagai pembunuh bakteria, meminum teh hijau dapat menurunkan risiko keracunan makanan akibat bakteria kerana teh hijau dapat mencegah tumbuhnya bakteria yang berbahaya seperti clostridia dan E. coli.  
8      Membantu mengawal tekan darah tinggi. Green tea / teh hijau boleh membantu kesihatan dengan mengurangkan tekanan darah dengan merencat tindakan Angiotensin II. Sesuai untuk pengidap penyakit tekanan darah tinggi.
 Serta banyak lagi manfaat meminum the hijau. Pambaca boleh ‘search’ di google untuk maklumat lebih lanjut.
Rasanya agak sedikit pahit dan elok tidak dicampurkan dengan gula atau susu untuk keaslian khasiat dan rasanya. Sememangnya dalam kepahitan itulah Allah letakkan rahsia kemujaraban minuman ini.
Kalau anda golongan yang mengutamakan kesihatan boleh cari dan minum minuman ‘ajaib’ ini. Teh ini sukar didapati dan kebanyakan pasaraya tidak menjualnya. Sepanjang pencarian saya terdapat dua syarikat MLM yang menjual minuman the hijau ini iaitu Cosway dan HPA. Saya membeli di stokist Cosway di pekan Jelawat iaitu jenis “Organic Green Tea’ dengan harga bukan ahli RM 8.50 dan mengandungi 20 paket.

Diingatkan bahawa saya bukan ejen kedua-dua syarikat tersebut. Saya merupakan pengguna semata-mata dan tiada keuntungan daripada mempromosikannya. Sekadar untuk berkongsi anugerah Allah yang bermanfaat untuk kesihatan.

11 comments:

Tanpa Nama berkata...

tengah mencuba...

Tanpa Nama berkata...

ada improvement x?sbb nak try jugak yang cosway

Tanpa Nama berkata...

cosway punya teh hijau biasa punya 8.50.. tapi yang organic punya dia mahal sikit dalam rm 16 utk bukan ahli.. :)

Teh Hijau berkata...

Salam tuan blog, Singgah sini nak promote teh hijau jenama Ahmad Tea London. Harap tuan blog ni tak kisah lah ye. Kalau ada sesiapa nak beli boleh order di blog saya.

[ Menjual Teh Hijau/ Green Tea Ahmad Tea London]

alanis FI berkata...

Saya beli teh hijau keluaran AGROMAS kat kedai ADAM & HAWA di Seksyen 1, Wangsa Maju KL

Tanpa Nama berkata...

Maaf tumpang pomote jge
sy mnjual teh hijau puerh original dari Yunnan..
Berminat bleh contact sy alin 0199744817

Tanpa Nama berkata...

Says nak thu Ahmad Tea London produk Malaysia ke/luar negara?

Unknown berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Tengku Joe berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Tengku Joe berkata...

Assalammualaikum...saya just nak kongsi pengalaman green tea nie..banyak yg saya minum dan yg menjadi pilihan ialah Organic Tea dari Cosway sbb rasanya light dan tak pahit kelat sgt..sedap. Kalau tak percaya boleh cuba..

Zureyda AZ berkata...

Assalamualaikum... kalau ada yg berminat nak cuba Green Tea GCTea @ Glucos Cut Tea bleh wassup sy. Ada pemanis stevia & rasa pudina.. ada campuran herba Gymnema yg membantu dlm proses diet.. wassup sy 0129149985. Sgt bgus utk pesakit diabetis..

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
 
Share