13 Ogos, 2011

Tips-tips Belajar Dengan Berkesan-Dr Fadhilah Kamsah




1. Menggunakan kedua-dua belah otak kanan dan kiri. Ini dapat dilakukan dengan membuat aktiviti merangsang kedua-dua belah otak tersebut.
  
2. Merangsang kesemua deria dalam pembelajaran. Kajian menunjukkan bahawa:

-Kita ingat 10% apa yang dibaca         
- Kita ingat 20% apa yang didengar
- Kita ingat 50% apa yang didengar dan dilihat 
- Kita ingat 70% apa yang dicakapkan   
- Kita ingat 90% setelah dipraktikkan

3. Belajar mengikut waktu yang sesuai dengan diri (study according to your biological clock). Bagaimanapun, perlu tahu waktu-waktu yang sesuai untuk belajar iaitu sebelum tidur, selepas bangun tidur, selepas mandi air panas, selepas baca al-Quran/zikir selepas riadah dan selepas berdoa.  

4. Mengulang kaji secepat mungkin. Ulangkaji ringkas selepas belajar (kita akan lupa 80% selepas belajar).  Ulangkaji sekerap  mungkin.

5. Manfaatkan kemahiran mengingat:

- Tampal nota-nota penting di dinding - Gunakan kaedah akronim
- Tukar perkataan, ayat atau definisi dalam bentuk gambar atau rajah
- Reka cerita atau ayat mengenai konsep yang perlu diingat

6. Menyedari guru-guru adalah sumber ilmu yang baik. Tanya guru apabila tidak faham  

7. Menjadikan nota-nota menarik seperti membuat corak, menggariskan isi penting dan sebagainya. Tampal maklumat yang rumit di tempat yang biasa dilihat.

8. Cekap mengatur jadual belajar: Mempunyai jadual belajar, Patuh kepada jadual, Buat jadual yang boleh diikuti

9. Sentiasa mengawasi pencuri waktu belajar iaitu angan-angan kosong, bertangguh dan malas.  

10. Tidak membuang masa dengan belajar ketika letih atau mengantuk.

11. Tahu memberi ganjaran kepada diri sendiri selepas Berjaya belajar seperti membaca surat khabar, melawat rakan atau sesuatu yang menghiburkan hati.

12. Buat Persediaan awal akan memberikan permulaan yang baik dan memberi tanggapan yang positif pada guru. Untuk sentiasa awal dan mendahului, bacalah dahulu sekali atau 2 kali sebelum guru mengajar.

13. Berbuat baik kepada guru. Sentiasa menghormati dan menyayangi guru.

14. Baca doa tanda kesyukuran selepas belajar               

37 comments:

Tanpa Nama berkata...

sadasd

BaiYah berkata...

mintak izin share kat blog saya..Tq..

chumil_aiskim96@yahoo.com berkata...

berkesan sngat2.. tengkiu..

Tanpa Nama berkata...

SGT MMBNTU...

Tanpa Nama berkata...

Saya sums blog doktor ini

MuhdIsa Is berkata...

sangat menarik.. thanks ^_^

Shahida Amira berkata...

sangat berkesan thanks

Tanpa Nama berkata...

Terima kasih .mudah difahami Dan di practice

Aiman Hazziq berkata...

Terima Kasih kerana sudi memberi tips2 yang berkesan! Ianya mudah difahami!

Tanpa Nama berkata...

Tengkiu doktor

Tanpa Nama berkata...

Sangat Berkesan...
Saya berasa bangga setelah saya
Mengikut Tips...
Sehingga saya mencapai Gred yang Cemerlang dalam peperiksaan saya..

Tanpa Nama berkata...

Saya akan cuba ikur apa yg ditulis

Tanpa Nama berkata...

Sangat berkesan

Tanpa Nama berkata...

I like this tips

pelajar berkata...

saya akn blajar brsungguh2 untuk berjaya ^∆^^~^

Tanpa Nama berkata...

Thank you so much sebab berikan tips untuk belajar:-D

Tanpa Nama berkata...

Sangat2 membantu saya..thanks doktor^_^

Tanpa Nama berkata...

If you are going for best contents like me, only pay a visit
this web site all the time because it provides quality contents, thanks

Also visit my site - http://www.angieslist.com/companylist/us/in/indianapolis/crawlspace-doctor-reviews-369938.htm

Tanpa Nama berkata...

Saya pun nak belajar dengan bersungguh-sungguh.. Nak juga masuk mrsm.. Tapi kan saya ni ikut mood.. Kadang2 terasa macam malas pula.. Dan kadang2 juga dalam diri saya kata belajar tapi kter ni.. Harap boleh Bantu.. Tq.. Pt3 candidates here

Tanpa Nama berkata...

Bukannlah terasa malas. . yang tu tak *pembetulan&

Tanpa Nama berkata...

O.k

Tanpa Nama berkata...

Terima kasih ^_^

Tanpa Nama berkata...

Terima kasih...

Nad Simple berkata...

Izinkan saya copy eh :)

zarifah radzwan berkata...

tuan izinkan sya share tips di sini dgn pelajar saya...tqvm

Tanpa Nama berkata...

I like this ..

Tanpa Nama berkata...

mudah d praktikkan

M Fahim berkata...

yeke?

Fatin Azuwa berkata...

sangat berkesan dan terbaiklah ^-^

ayu malissa berkata...

Mcm mn nk bljr melalui kedua2 blh otak

ayu malissa berkata...

Mcm mn nk bljr melalui kedua2 blh otak

ayu malissa berkata...

Mcm mn nk bljr melalui kedua2 blh otak

The Creator berkata...

Mindmap

The Creator berkata...

Mindmap

Aishah berkata...

Dah nk periksa upsr..berkesan..alhamdulilah..tqvm doktor

Syireen Halim berkata...

Tips yang baik dan sangat bgus untuk diamalkan.

Tanpa Nama berkata...

Tip yg brmanfaat

"Sentiasa mengawasi pencuri waktu belajar iaitu angan-angan kosong, bertangguh dan malas."

-yg ni best.huhu

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
 
Share