16 April, 2012

Menu Sihat : Ayam kampung Organik
AbuAqil aka AbuSakeena

Alhamdulillah sejak akhir-akhir ini saya diberi ilham oleh Allah rasa minat mencari sumber makanan yang sihat. Oleh itu saya telah bertukar kepada pemakanan yang lebih kepada penjagaan kesihatan. Saya akan kongsikan di blog ini apa-apa yang dirasakan baik untuk semua pembaca. Antaranya ialah ayam kampung organik.

Setelah mencari-cari di alam maya maklumat mengenai  ayam organik yang terdapat di Kota Bharu, akhirnya saya menemui blog http://ayamkelate.blogspot.com yang merupakan blog mengenai informasi ayam kampung organik. Hasil ternakan ini diusahakan oleh Kelantan Biotech Corporation Sdn Bhd.

Saya dimaklumkan bahawa pengedar tunggal di Kota Bharu yang menjual ayam kampung organik ini ialah syarikat Wan Wan Enterprise yang beralamat, B012, terminal Makanan Negara (TEMAN), lebuhraya Pasir Mas –Salor. Syarikat Muslim ini sebenarnya pengusaha dan minuman berasaskan sarang burung layang-layang.


Saya terus ke TEMAN dan inilah kali pertama saya menjejakkan kaki ke sana. Pelbagai sayuran, buahan dan barangan dapur boleh didapati di situ tapi harganya tidak pasti murah atau mahal. Saya membeli tiga bungkus ayam kampung organik yang telah dibekukan dengan harga RM12.50 seekor. 

Suasana di pasar TEMAN Jln Pasir Mas-Salor
Alhamdulillah akhirnya dapat juga merasai ayam kampung organik. Khas untuk anak-anak yang teringin nak makan ayam goreng kerana sejak akhir-akhir ini mereka dihidang menu ikan, sayur dan buah-buahan.


Sebenarnya ayam organik ini telah lama berada di pasaran dan boleh didapati di seluruh negara. Anda boleh search di internet pengedar berhampiran sama ada ayam organik keluaran HPA atau Az-Zain.

Siapa yang memakan ayam organik ini? 


Ayam ini hanya dimakan oleh golongan yang mengutamakan kesihatan sebagai altenatif daripada memakan ayam daging biasa yang dibesarkan cara yang suntikan antibiotik dan hormon tumbesaran.

Pensyarah Fakulti Farmasi, Universiti Teknologi MARA (UiTM), Dr. Mohd Zulkefeli Md. Jusoh berkata, kekerapan memakan ayam khususnya daripada jenis ‘ayam daging’ akan membawa kepada ketidakseimbangan hormon dalam tubuh. Lagi membimbangkan untuk satu tempoh jangka panjang, mereka yang kerap memakannya menghadapi risiko penyakit kanser.

Perkara sama turut dibangkitkan oleh pakar pemakanan daripada Jabatan Pemakanan dan Dietetik, Fakulti Perubatan dan sains Kesihatan, Universiti Putra Malaysia (UPM). Pembesaran ayam daging yang bergantung kepada tindak balas hormon memudaratkan sistem pertahanan badan manusia yang memakannya. Hormon yang terkumpul dalam badan manusia itu boleh menjadi punca kepada penyakit sekiranya sistem pertahanan badan gagal meneutralkannya (hormon) dalam tempoh singkat.
Apabila bahan-bahan yang tidak biasa diproses ini gagal disintesis dan dipecahkan, ia boleh memberikan kesan apabila tua kelak. Tambahan pula, selain hormon, ayam daging juga mempunyai kadar kolesterol yang tinggi berbanding makanan lain dalam kumpulan makanan berprotein.
Keadaan ini meningkatkan lagi risiko didatangi penyakit-penyakit seperti penyakit jantung, diabetes dan masalah kegemukan. Satu perkara yang perlu disedari adalah ayam daging membesar secara tidak normal. Justeru, adalah dikhuatiri ia juga boleh menjadi penyebab kepada penyakit-penyakit baru yang tidak pernah wujud sebelum ini.

Apa sebenarnya kelebihan ayam organik berbanding ayam daging biasa?

Anda boleh membaca teks di bawah yang saya petik daripada blog tersebut untuk informasi :

--------------------------------

AYAM KAMPUNG ORGANIK – Adalah ayam kampung yang diternak secara sistematik, ditambahnilai dengan diberikan pemakanan organik, menggunakan probiotik semulajadi serta penggunaan herba yang berkhasiat bagi meningkatkan kualiti dan keaslian citarasa ayam semulajadi.

KELEBIHAN AYAM KELATE

- Bebas Antiotik, Bebas Suntikan Hormon, Beta Agonist atau Salbutamol 
- Disembelih secara HALALAN TOYYIBAN dan Hygenik
- Menggunakan Dedak Organik Herba dan Probiotik Semulajadi
- Rendah Kolestrol dan Sedikit Lemak
- Tinggi Kandungan Protein
- Daging Berkualiti dan Rasa Lebih Enak
- Bebas Selsema Burung, Bakteria Salmonella dan E-Coli
- Bebas Bahan Pengawet dan mempunyai Kandungan Nutrisi yang Tinggi
- Baik untuk Kesihatan dan mampu Membina Sistem Imunisasi Badan

KEPUTUSAN ANALISIS MAKMAL: 

Kelebihan Ayam Organik: 

1. Kolestrol Rendah (40.48mg/kg) berbanding dengan Ayam Daging Biasa (89.48mg/kg)
2. Tinggi Kandungan PROTEIN iaitu Ayam Organik (1.43g/100) berbanding Ayam Daging Biasa (0.88g/100g) 
3. Bebas daripada Backteria E-Coli dan Bakteria Salmonella yang boleh menyebabkan penyakit pada manusia

Semoga bermanfaat untuk semua.

1 comments:

CemePoker berkata...

BONUS NEW MEMBER 20%

CemePoker merupakan agen Poker Online, Domino, Ceme, dan Capsa yang menyediakan berbagai banyak game dengan 1 user ID saja dan cemepoker di anugerahkan sebagai agen judi poker dengan rating win tertinggi.
Cemepoker menjamin 100% keamanan para membernya serta pemain Poker kami DIJAMIN 100% Player VS Player.
Jangan lupa nantikan bonus menarik setiap bulannya dan bonus referal seumur hidup.

Baca juga :
https://www.pokerceme.org/fakta-fakta-kartu-remi-yang-belum-anda-ketahui/
https://www.pokerceme.org/tag/agen-poker/
https://www.pokerceme.org/tips-jitu-meraih-kemenangan-dalam-game-poker-online/

Ayo gabung sekarang di pokerceme.org

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
 
Share