29 Mei, 2010

Sekuel Sex and the City hina Islam

ini satu lagi tindakan Barat yang cuba menghina Islam. Kali ini mereka menggunakan filem pula. Begitulah musuh-musuh Islam yang sememangnya tidak akan reda dengan kebenaran Islam sehinggalah kita menurut jeka langkah mereka sebagaimana dijelaskan dalam al-Quran...Abuaqil Adnan

-------------------------

Media Amerika anggap watak, skrip cerita persenda wanita Muslim

LOS ANGELES: Sex and the City 2 (SATC 2) dianggap mempersenda agama dan orang Islam, menurut ulasan awal filem berkenaan.

Sekuel yang mula ditayangkan minggu ini menyaksikan watak utama, Carrie Bradshaw dan rakannya berkunjung ke Abu Dhabi dalam lawatan yang ditaja sepenuhnya.
Di sana, mereka berhadapan sikap lelaki Asia Barat yang tidak adil terhadap wanita serta menyindir wanita memakai niqab.

Watak Kim Cattrall sebagai penggoda, Samantha, menolak cara berpakaian konservatif tempatan dengan berpakaian nipis mendedahkan tubuh. 


Pengulas majalah The Hollywood Reporter, Stephen Farber, berkata: “Gambaran tajam mengenai masyarakat Islam tidak syak lagi bakal mengundang kontroversi.

“Ada beberapa perkara dalam filem itu yang cuba memberi tafsiran politik tidak tepat. SATC 2 bertemakan wanita dan terang-terang anti-Islam, yang bermaksud ia mungkin mengundang pandangan liberal.”

“Pendirian bertentangan filem itu ditunjukkan dalam satu adegan di mana wanita terbabit melakonkan versi karaoke lagu I Am Woman dendangan Helen Reddy dalam sebuah kelab malam Abu Dhabi. 


“Saat paling melampau apabila orang yang masuk campur diselamatkan sekumpulan wanita Islam yang menanggalkan jubah hitam mereka untuk mendedahkan pakaian ala Barat di sebaliknya,” katanya.

Ulasan lain di Amerika sependapat dengan sentimen itu. Pengkritik majalah Variety, Brian Lowry berkata, filem itu menggambarkan ‘beberapa hal tidak meyakinkan mengenai layanan ke atas wanita Islam. Walaupun ia sepatutnya kota Arab yang pesat membangun, ceritanya menunjukkan keangkuhan bukan menimbulkan kesedaran.’

Penulis majalah Slant, Ed Gonzalez berkata: “Ia seolah-olah filem yang membanggakan diri sendiri. Ia membawa gadis Sex and the City ke Asia Barat supaya mereka boleh bersikap hidung tinggi terhadap politik jantina rantau itu.”

Bagi penulis majalah New Yorker, David Edelstein, pula berkata: “Pemikiran di sebalik filem itu (ditulis dan diarah oleh Michael Patrick King) tersembunyi. Bermula dengan perkahwinan gay melampau!

“Kemudian hantar wanita ke Abu Dhabi supaya mereka boleh menghuru-harakan keadaan dengan seksualiti mereka! Selepas itu, mereka perkecilkan wanita memakai niqab namun adegan selepas itu menonjolkan penyatuan feminis! Mereka kelihatan hebat di padang pasir dan disaksikan pemuda Arab muda.”

Pembuat filem itu gagal mendapat kebenaran melakonkan filem terbabit di bandar Teluk terbabit oleh pihak berkuasa dan adegan itu sebaliknya diambil di Maghribi, namun skrip filem masih mengekalkan suasana di Abu Dhabi. Tayangan perdana SATC 2 berlangsung di Britain, kelmarin. – Agensi 

0 comments:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
 
Share